AMSTERDAM - Het Varkens Innovatie Centrum wil dat varkenshouders de mogelijkheden van het harige Hongaars Krulvarken beter benutten. Het vlees is volgens het instituut gezonder en smakelijker.

Volgens onderzoek van het innovatiecentrum bevat het Krulvarken twee tot driemaal meer gezonde Omega 3-vetzuren dan vis bevat. Samen met Landbouw Innovatie Brabant wil het centrum daarom meer boeren aanmoedigen om de varkens te fokken.

Het Hongaars Krulvarken is een oeroud ras. Het graasde duizend jaar geleden al op de Hongaarse graslanden, de poesta’s. Het varken komt voor in de kleuren roodbruin, wit en zwart-wit. Zo legt het innovatiecentrum uit.

Dankzij hun dikke vacht zijn de Krulvarkens goed bestand tegen de kou, zon, wind en warmte. De sterke dieren zijn ook beter bestand tegen ziektes dan ‘gewone’ Nederlandse varkens.

Nadelen

Er zitten niet alleen maar positieve kanten aan het Hongaarse Krulvarken. Het beest groei langzamer dan Hollandse varkens en heeft twee tepels waardoor het minder biggen werpt. Daarom is het duurder om vlees van het oeroude beest te produceren. Voor mensen die meer willen betalen voor een stuk delicaat vlees biedt het volgens het rapport echter een goed alternatief.