AMSTERDAM – Zet startups uit alle windstreken bij elkaar op een enorm schip, maak ze succesvol en plant ze vervolgens neer in Silicon Valley. Dat is het idee achter Blueseed, ’s werelds eerste visumvrije incubator.

Door internationale wateren te kiezen, ontduiken de startups op het schip de strenge visumregels van de Verenigde Staten. Inmiddels hebben zich al 250 startups gemeld uit 52 verschillende landen. Zij voelen zich vooral aangetrokken tot de samenwerking met andere ambitieuze ondernemers.

“Veel mensen willen de volgende grote techbedrijven van de Verenigde Staten starten, maar worden tegengehouden door onze verouderde immigratieregels”, laat Blueseed-topman Max Marty weten.

“Door een schip net buiten het territoriale gebied te vestigen, hebben ondernemers geen visum nodig, maar kunnen ze wel regelmatig aan land gaan. Een toeristenvisum is namelijk een stuk gemakkelijker te krijgen”, aldus Marty.

Fitness

Het schip wordt voorzien van alle gemakken. De 1000 mensen die erop kunnen wonen en werken, krijgen onder meer de beschikking over 24-uurs catering, een fitnesszaal, op maat gemaakte kantoorruimte, breedbandinternet, beveiliging, medische diensten en een veerdienst.

Het plan is om een bestaand cruiseschip aan te kopen en om te bouwen. Daarvoor is minimaal 30 miljoen dollar nodig. “Of 80 miljoen, voor maximale luxe. Maar dan moeten we dat wel bij elkaar zien te krijgen”, licht Marty toe.

Om de financiering rond te krijgen, heeft Blueseed PayPal-oprichter en durfkapitalist Peter Thiel aan boord weten te krijgen.

Marty: “Dit soort projecten is moeilijk te financieren, maar kan ook heel veel geld genereren. Veel investeerders hebben al interesse getoond, maar we hebben het benodigde kapitaal nog niet bij elkaar.”

Huur

Blueseed hoopt straks geld te gaan verdienen door de startups huur te laten betalen en een belang in alle bedrijven aan boord te krijgen. De huur moet kostendekkend zijn, terwijl de belangen in de startups als het goed is voor het rendement gaan zorgen.

De bewoners van het schip gaan een slordige 1200 dollar per persoon per maand neertellen voor een basisaccommodatie. Ter vergelijking, een studio in San Francisco kost al snel 1750 dollar, en daar komen de kosten voor een werkplek dan nog bij.

“Als bedrijven groot en stabiel genoeg zijn om ze aan land te brengen, assisteren wij ze daarbij”, aldus Marty. “Ze kunnen dan wel aanspraak maken op een visum. Dat is ook voor ons van belang, omdat ze dan geld gaan opleveren.”

“Blueseed gaat hopelijk heel veel nieuwe bedrijven lanceren die anders nooit een kans hadden gehad. In termen van groei hopen we in de toekomst grotere schepen te bouwen en in andere delen van de wereld neer te strijken.”