LONDEN - De private sector van de eurozone is in mei dieper in mineur geraakt door een opdrogende orderinstroom. Dat bleek donderdag uit cijfers van het Britse onderzoeksbureau Markit.

Eerder op de ochtend bleek al dat de Duitse industrie in mei in het hoogste tempo is gekrompen sinds juni 2009. ''Door de zwakte in de Duitse industrie is de gehele economie van het land voor het eerst sinds november gekrompen'', aldus econoom Tim Moore van Markit.

Duitsland had een groot effect op de inkoopmanagersindex (PMI) die Markit samenstelde voor de eurozone. De samengestelde PMI, waarin de dienstensector en de industrie zijn verwerkt, daalde van 46,7 in april tot 45,9 in mei.

Ook dat is de laagste stand sinds juni 2009. Economen rekenden in doorsnee op een stand van 46,6. Een stand onder 50 duidt op krimp, daarboven is er sprake van groei.

Volgens hoofdeconoom Chris Williamson van Markit blijkt uit de cijfers dat de twee grootste economieën, Duitsland en Frankrijk, steeds minder in staat zijn om de malaise in het zuiden van Europa te compenseren.

''De cijfers komen in grote lijnen overeen met de economische krimp van ten minste 0,5 procent in de eurozone in het tweede kwartaal. Het verder wegzakken van de perifere landen tast de positie van Duitsland en Frankrijk aan.''

Econoom Martin van Vliet van ING stelde dat de cijfers ''er vreselijk uitzien''. De grootste tegenvaller zat volgens hem bij de industrie. ''We hoopten dat de sector zou profiteren van een aantrekkende wereldhandel, hetgeen recentelijk werd onderstreept door hogere industriële productiecijfers in China en de Verenigde Staten.''