DEN HAAG - Het pessimisme onder ondernemers is in de maand mei verder gegroeid, onder meer door achterblijvende consumentenbestedingen en de invloed van de schuldencrisis. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Volgens het CBS daalde het cijfer dat het producentenvertrouwen aangeeft, van min 3,3 in april naar min 5,0 in mei. De vertrouwensindicator daalde in de eerste 5 maanden van dit jaar gestaag.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: het oordeel over de orderpositie, de verwachte productie in de komende 3 maanden en het oordeel over de voorraden gereed product. Het oordeel over de orderpositie verslechterde aanzienlijk, de indicator zakte tot de laagste stand in twee jaar tijd.

Daarnaast verslechterde het oordeel over de voorraden iets. De verwachting over de productie in de komende 3 maanden was net zo somber als vorige maand, aldus het CBS.

Duitsland

Ook het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in mei flink afgenomen. Dat maakte het toonaangevende onderzoeksinstituut Ifo bekend.

De vertrouwensgraadmeter noteerde een stand van 106,9, tegen 109,9 een maand eerder. Economen gingen in doorsnee uit van een niveau van 109,4. In april stond de graadmeter nog op het hoogste niveau sinds juli 2011.

Met de daling in mei kwam een einde aan een toename van het Duitse ondernemersvertrouwen van 6 maanden op rij. Volgens het Ifo-instituut zijn Duitse ondernemers voorzichtiger geworden door de toegenomen onzekerheden rond de schuldencrisis in Europa en de speculaties over een Grieks vertrek uit de euro.

Vooruitzichten

Ook de vooruitzichten van Duitse ondernemers voor de komende maanden zijn verslechterd, net als de huidige marktomstandigheden. Het Ifo-onderzoek is gebaseerd op metingen bij circa 7000 ondernemers.

Tot dusver bleef de Duitse economie vrijwel buiten schot in de eurocrisis. Zo wist de grootste economie van Europa in het eerste kwartaal te groeien, terwijl veel andere Europese landen in een recessie belandden. Nu raken de effecten van de crisis de Duitse economie echter hard. De Duitse industrie toonde in mei de sterkste krimp in 3 jaar.