AMSTERDAM - Door de recessie en de dalende consumentenuitgaven staat inmiddels één op de tien winkels leeg. Door de aanstaande btw-verhoging kan het percentage leegstaande winkels razendsnel oplopen, waarschuwt Detailhandel Nederland donderdag.

De brancheorganisatie van winkeliers verwacht nu nog dat in 2020 twintig procent van de winkelpanden leeg staat. Door de btw-verhoging zou dat percentage echter al 'veel sneller' worden bereikt.

Om het tij te keren wil de organisatie dat de btw-verhoging, die voor 1 oktober gepland staat, tenminste wordt uitgesteld tot 1 januari volgend jaar.

Ondernemers hebben volgens voorzitter Jan Meerman van Detailhandel Nederland te weinig tijd om zich op die verhoging voor te bereiden. "Talloze artikelen die na 1 oktober worden aangeboden, zijn reeds ingekocht en beprijsd. De btw-verhoging komt daardoor volledig voor rekening van de winkeliers."

De ondernemers willen verder dat het kabinet de recordlage consumptie aanjaagt. Desnoods moet het daartoe de drieprocentsnorm loslaten en tijdelijk extra schulden maken, vinden ze.