AMSTERDAM – Vakbonden in de bouwsector moeten meer flexibiliteit in arbeidscontracten accepteren om mkb-bedrijven te behoeden voor verval.

Dit schrijft Henk Klein Poelhuis, voorzitter bij de Aannemersfederatie Nederland, in een column voor het huisblad Bouwbelang. Gijs Lokhorst, cao-onderhandelaar bij CNV Vakmensen, reageert teleurgesteld.

Er heeft een kleine revolutie plaatsgevonden in de sector, aldus Poelhuis. Drie jaar geleden zat 80 procent van de medewerkers bij een gemiddeld mkb-bedrijf in de bouw nog in vaste dienst. Nu is dat gedaald naar 20 procent.

Oorzaak voor de opkomst van de flexwerkers is de starheid bij de vakbonden om het vast arbeidscontract niet flexibeler te maken, aldus Poelhuis. “Verder dan een miniem kiertje mocht de deur niet open. Slecht, slecht en nog eens slecht.”

Negatieve gevolgen

De afname van het vaste dienstverband heeft negatieve gevolgen voor de sector. “Omvorming tot veredelde bouwuitzendbureaus leidt tot uitholling van kennis en continuïteit en dus tot eenvormigheid. Het onderscheidend vermogen verdwijnt.”

“Wanneer een bedrijf allemaal flexibele krachten moet afnemen kan het geen garantie meer afgeven voor kwaliteit. Dan kan een klant net zo goed een uitzendbureau bellen”, verklaart Poelhuis in een nadere toelichting.

Bij de komende ronde cao-onderhandelingen wil de voorman graag dat de bonden ook meedenken over andere arbeidscontracten. “Bijvoorbeeld bij het werken op zaterdag op het werken buiten kantooruren. Iemand die zijn woning wil laten verven wil graag aanwezig zijn als de bouwlieden komen. Nu moet er dan overurentoeslag worden betaald. Is dat behouden van werkgelegenheid?”

'Schandalig'

Lokhorst noemt de uitspraken van Poelhuis "schandalig". "Ik ken hem al jaren en zie hem als gerenomeerd bestuurder, maar dit is onder de gordel. Je kan niet zeggen dat wij niet bereid zijn geweest om hierover te praten. Wij hebben ook bewegingen gemaakt over bijvoorbeeld het werken op zaterdag."

Lokhorst zegt ook te zien dat de flexibilisering in de bouw is doorgeschoten, maar dit komt niet door de vakbond. "Bedrijven hebben allerlei ondernemersrisico's afgewenteld op zzp'ers, maar dit heeft dus ook een keerzijde."