BRUSSEL - Topambtenaren van de eurozone hebben afgesproken dat elke lidstaat van de muntunie zich afzonderlijk moet voorbereiden op een Griekse exit. Dat zeiden drie functionarissen tegen persbureau Reuters.

De zogeheten Eurogroep Werkgroep nam het besluit na een uur vergaderen. De werkgroep bereidt vergaderingen voor van de ministers van Financiën en vormt ook het bestuur van het tijdelijke noodfonds EFSF.

''De werkgroep heeft besloten dat elk euroland individueel een eventualiteitsplan opstelt van de mogelijke gevolgen van een Grieks vertrek uit de euro'', aldus een van de bronnen. Tot nu toe was er op het niveau van de eurozone nog niets voorbereid, uit angst voor lekken, aldus de bron.

Het ministerie van Financiën wilde woensdag niet ingaan op het bericht. De woordvoerder verwees naar uitspraken van minister Jan Kees de Jager dat Nederland ''zich technisch voorbereid, zoals van een regering verwacht mag worden''. Alle opties passeren daarbij de revue.

Naast de bevestiging kreeg Reuters ook inzage in een memo van een van de lidstaten. Daarin stonden elementen waaraan de de eurolanden moeten denken in hun voorbereidingen.