DEN HAAG - Apple is in Nederland naar de hoogste rechter, de Hoge Raad, gestapt in de patentenoorlog met Samsung. Dat bevestigde een woordvoerster van de Hoge Raad woensdag na berichtgeving hierover bij Webwereld.

Apple vindt dat Samsung inbreuk maakt op een patent uit 2004 met zijn tabletcomputer Galaxy Tab 10.1. De rechtbank en het gerechtshof in Den Haag besloten dat dat niet het geval was. Het kan nog wel een jaar duren voor er een uitspraak is in de zaak.

De twee elektronicagiganten lopen de deur bij rechtbanken over de hele wereld plat. Daarbij gaan beschuldigingen van onrechtmatig gebruik van andermans technologie over en weer. Apple vindt dat Samsung met zijn mobiele telefoons en tabletcomputers slaafse kopieën maakt van zijn eigen iPhone en iPad.

De twee bedrijven vechten inmiddels 30 patentzaken uit in rechtbanken in tien landen, waaronder Nederland, Duitsland en Australië. Een Amerikaanse rechter sommeerde de twee bedrijven om tafel te gaan, om een schikking te bereiken in de slepende conflicten in de Verenigde Staten.