AMSTERDAM - De directeur-bestuurder van woningbouwvereniging Laurentius is maandag gearresteerd op verdenking van fraude. Dat schrijft minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

De directeur, Walter V., is per direct geschorst door de Bredase woningbouwvereniging, zo meldt de organistatie op zijn website.

OM mag de directeur nu maximaal 3 dagen in arrest houden. Daarna moet de verdachte worden voorgeleid bij de rechter of het OM moet een verzoek indienen tot verlenging van het voorarrest. 

Het is nog niet duidelijk waarvan de directeur precies wordt verdacht. De NOS meldt op basis van ingewijden dat Walter V. zich persoonlijk heeft verrijkt met vastgoeddeals.

"Deze week is op het kantoor van Laurentius onderzoek gedaan naar de administratie", schrijft de corporatie. Volgens Laurentius richt het onderzoek zich op een vastgoedondernemer met wie de corporatie enkele nieuwbouwprojecten heeft ontwikkeld. "Wij zijn door deze gang van zaken volkomen verrast."

Schade

Spies laat nu onderzoeken of er schade is geleden en of deze schade valt te verhalen. De minister liet eind april een externe toezichthouder aan bij de corporatie, nadat projecten en bouwplannen te onzeker en risicovol waren gebleken.

Laurentius is na het Rotterdamse Vestia de tweede corporatie die in korte tijd in opspraak is geraakt wegens vermeende fraude en financieel wanbeleid.