AMSTERDAM – Payrollorganisatie Please is bezig met het oprichten van een nieuwe belangenvereniging. Het bedrijf is niet tevreden met de manier waarop de Vereniging Payroll Ondernemingen (VPO) de Payroll branche vertegenwoordigt.

Volgens Please is de VPO niet in staat de positieve aspecten van flexibele arbeidscontracten, vooral voor het kleinere bedrijfsleven in Nederland, te belichten.

Er zijn op dit moment 180.000 medewerkers met een payrollcontract in Nederland.

‘’Het beeld wordt gewekt dat payrolling vooral wordt ingezet door grote ondernemingen die hun werkgeversrisico’s willen beperken’’, zegt Please-directeur Hans van de Ven.

‘’De realiteit is dat payrolling in de eerste plaats een oplossing is voor MKB-bedrijven die hun werkgeverschap willen professionaliseren op het gebied van loonadminisatrie, re-integratie en juridische ondersteuning.’’

Duidelijkheid

Daarnaast vindt Please het storend dat de VPO geen duidelijkheid over payrolling heeft kunnen realiseren in de zes jaar dat de vereniging bestaat.

Zo is er volgens de organisatie nog steeds geen duidelijkheid over het verschil tussen uitzenden en payrollen.Volgens van de Ven staat bij uitzendwerk het flexibel vervullen van de functie voorop. Payrolling is echter gebouwd rond de relatie met de medewerker, die het bedrijf zelf selecteert en direct aanstuurt.

‘’Omdat wij alleen de juridische en administratieve aspecten van het werknemerschap overnemen, zijn onze diensten goedkoper dan die van uitzendbureaus die ook de selectie en vervanging van werknemers voor hun rekening nemen. Dat kostenverschil zegt dus niets over de geboden kwaliteit, maar alleen over de mate van uitbesteding”, aldus van de Ven.

Van de Ven denkt dat een nieuwe branchevereniging het negatieve beeld van payrollen kan veranderen.

VPO

De VPO denkt dat een nieuwe belangenvereniging niet ten goede zal komen voor de payrollbranche. ‘’Om de belangen van een sector te behartigen kun je beter je krachten bundelen dan versnipperen’’, zegt de persvoorlichter.

Aangezien er vanuit de vakbondskringen ook de nodige kritiek is op payrollen vindt de vereniging dit daarnaast geen geschikt moment.

Verder zegt de VPO zich niet te herkennen in de kritiek van Please. Onder andere de politiek is onlangs zeer persoonlijk en intensief geïnformeerd over flexibiliteit in de arbeidsmarkt volgens de belangenvereniging.

De VPO heeft laten weten contact te hebben gezocht met Please. De vereniging wil een persoonlijk gesprek waarin ze hopen tot een vereniging van krachten te kunnen komen.