DEN HAAG - Bedrijven in de chemische industrie hebben hun investeringsverwachting positief bijgesteld na het voor de sector goed verlopen eerste kwartaal van 2012.

Qua productie en omzet was dit het beste eerste kwartaal ooit, aldus Werner Fuhrmann, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) woensdag.

Fuhrmann meldde een gestegen omzet (6 procent) en een toenemende productie (bijna 3 procent) vergeleken met een jaar eerder. De omzetgroei werd vooral veroorzaakt door de hogere verkoopprijzen en een toegenomen productie ten opzichte van het eerste kwartaal 2011. Doordat ook de grondstofkosten sterk stegen, stonden de marges toch onder druk.

Omzet

In 2011 kwam de omzet uit op 58 miljard euro en steeg de netto omzet in de sector met 14 procent in vergelijking met 2010. Deze laatste stijging werd geheel veroorzaakt door de hogere verkoopprijzen.

De VNCI-voorzitter hoopt dat het dit jaar niet blijft bij een goede start. Maar: ,,Of 2012 daadwerkelijk een goed jaar wordt, hangt mede af van ontwikkelingen in de financiële wereld en de politiek in Nederland en Europa'', meent hij.

Doortastend optreden

Het chemisch bedrijfsleven dringt aan op een doortastend optreden van het nieuwe kabinet, om het hoofd te kunnen bieden aan de economische crisis.

Waar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aangeeft dat ondernemers in de chemische industrie van plan zijn om dit jaar 11 procent meer te investeren dan ze in 2011 deden, denkt Fuhrmann echter dat menigeen het vanwege de onzekere economische tijden nog even aankijkt.