TOKIO - Kredietbeoordelaar Fitch heeft de status van Japan met twee stappen verlaagd, van AA naar A+. Aanleiding daartoe is de stijgende staatsschuld van het Aziatische land, zo liet Fitch dinsdag weten.

Volgens Fitch geeft de verlaging de groeiende risico's rond Japanse staatsleningen weer. De vooruitzichten zijn op 'negatief' gezet, wat inhoudt dat op korte termijn een verdere afwaardering tot de mogelijkheden behoort.

Met name door de kosten van de vergrijzing is de Japanse staatsschuld flink opgelopen. De schuld is meer dan twee keer zo groot als het bruto binnenlands product (bbp) en is daarmee de grootste in de geïndustrialiseerde wereld.

De regering wil maatregelen nemen om het huishoudboekje beter in balans te krijgen maar stuit daarbij op verzet van de oppositie, die een meerderheid heeft in het Hogerhuis.

Een lagere kredietbeoordeling betekent doorgaans dat een land hogere rentes moet betalen op staatsleningen. Analisten verwachten echter niet dat het direct zo'n vaart zal lopen, aangezien de andere grote kredietbeoordelaars, Standard & Poor's en Moody's, tot dusver een stabiel oordeel over Japan hebben.