AMSTERDAM - Nederland is sinds 2008 wat betreft de private consumptie veranderd van een koploper binnen de eurozone in een van de zorgenkindjes.

Dat stelt kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) in een maandag gepubliceerd rapport. Een verbetering valt niet voor 2013 te verwachten, aldus S&P.

Volgens S&P krimpt de Nederlandse economie dit jaar met 1 procent. Lage consumentenbestedingen als gevolg van de zwakke huizenmarkt en onderdekking van pensioenfondsen, zijn daarvan de belangrijkste oorzaak.

''De groei van de private consumptie in Nederland lijkt nu meer op die van een land in de periferie van de eurozone dan op die van een land in het hart'', aldus S&P.

Zwak

Tussen 1996 en 2000 behoorde de groei van de Nederlandse private consumptie nog tot de hoogste in West-Europa. Sinds 2000 vlakte dat al geleidelijk af, maar vanaf het derde kwartaal van 2008 is de groei van de consumentenbestedingen teruggevallen tot een van de zwakste in de eurozone, aldus S&P.

Volgens hoofdeconoom Jean-Michel Six van S&P is verbetering voorlopig niet te verwachten. ''Wij denken dat de huizenmarkt zich nog altijd in een neerwaartse spiraal bevindt''. De dalende huizenprijzen, in combinatie met vrees voor werkloosheid, maken de consument onzeker en dat vertaalt zich in lagere bestedingen.