AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) start een onderzoek naar de accountantscontrole in de woningcorporatiesector. Dat heeft de toezichthouder dinsdag bekendgemaakt.

Het onderzoek is ingegeven door falend toezicht in de sector. Dat heeft onder meer te maken met de onlangs in financiële problemen geraakte corporatie Vestia. Het onderzoek richt zich op de 4 grote accountants KPMG, PWC, Deloitte en Ernst & Young.

''De AFM heeft de grote vier accountantorganisaties gevraagd kritisch naar hun controledossiers over woningcorporaties te kijken. Als toezichthouder op accountantsorganisaties is de AFM benieuwd in hoeverre de kwaliteit van de controle van de jaarrekening van deze corporaties voldoende is, zoals de organisaties verplicht zijn op basis van de Wet toezicht accountants'', aldus de AFM.

De grootste vier accountantskantoren controleren circa 90 procent van de Nederlandse woningcorporaties, gemeten naar omvang. De AFM rapporteert na de zomer over de uitkomsten van het onderzoek.