AMSTERDAM - Softwarebedrijven liepen vorig jaar in Nederland 463 miljoen euro aan omzet mis door het gebruik van illegale bedrijfssoftware. 

Dat stelt Business Software Alliance (BSA), een branchevertegenwoordiger van de software-industrie, dinsdag op basis van eigen onderzoek.

27 procent van alle software in Nederland is illegaal, volgens BSA. De organisatie definieert 'illegale' software als programma's waarvoor geen licentie is gekocht.

Een lichtpuntje is dat softwarepiraterij voor het eerst in vier jaar afneemt, met een procent. In de Europese Unie ligt het percentage illegale software met 48 overigens een stuk hoger dan in Nederland.

De BSA pleit voor een hardere aanpak van softwarepiraten. Dat zijn volgens het onderzoek overwegend mannen in de leeftijd van achttien tot 34 jaar.

Billboards

De brancheorganisatie zet sinds dit jaar radiocommercials, billboards, social media, en banners op websites in om bedrijven goed softwarebeheer in te peperen. Ook hoopt de BSA zo bij meer gebruikers het gevoel van een grotere pakkans aan te praten.

De organisatie looft beloningen uit voor tips over het gebruik van illegale software, met een maximumbeloning van tienduizend euro.

"Overheden moeten stappen nemen om hun auteursrechtenwetgeving te moderniseren en de juridische middelen uitbreiden, zodat degenen die illegale software gebruiken, daar echt de consequenties van ondervinden”, zegt BSA-bestuurder Robert Holleyman.

Stem ook op de poll in de rechterbalk: Mijn bedrijf gebruikt illegale software