AMSTERDAM – Crowdfundingplatformen hebben wereldwijd 1,5 miljard dollar (ongeveer 1,15 miljard euro) opgehaald in 2011. Voor 2012 wordt bijna een verdubbeling verwacht, zo blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Massolution.

Met behulp van crowdfunding kan een breed publiek geld investeren in projecten of bedrijven. In april 2012 waren er in de hele wereld 452 crowdfundingplatformen actief. Aan het eind van het jaar zal dat aantal vermoedelijk gegroeid zijn naar 530. Noord-Amerika is de grootste markt voor crowdfunding.

Massolution onderscheidt vier categorieën onder crowdfundingplatformen. De eerste categorie is gericht op het behalen van financiële winst en is met 114 procent gegroeid in 2011, gemeten naar gegenereerde inkomsten. Deze vorm van crowdfunding komt in Europa het meest voor.

Platformen die gericht zijn op niet-financiële beloningen hebben zelfs een groeipercentage van 524 procent behaald, maar dit komt doordat ze pas het afgelopen jaar echt een doorbraak beleefden.

Donaties

Platformen die gebaseerd zijn op donaties hebben het meeste opgehaald, maar tekenden de kleinste groei op. Op leningen gebaseerde platformen vormen de op een na grootste categorie en groeien iets harder dan de platformen die op donaties gestoeld zijn.

“Er kunnen grote sommen opgehaald worden via crowdfunding. Hiermee is het een goed alternatief geworden voor het ophalen van kapitaal voor nieuwe commerciële projecten”, aldus de directeur van Massolution.

In Nederland hebben online platforms voor crowdfunding in 2011 2,5 miljoen euro aan inkomsten gegenereerd, zo maakte het in crowdfunding gespecialiseerde adviesbureau Douw&Koren in januari van dit jaar bekend. Symbid, CrowdAboutNow en Voordekunst zijn in Nederland bekende crowdfundingplatformen.