DEN HAAG - De detailhandel heeft in maart 2,2 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. De prijzen waren 2,7 procent hoger, terwijl het volume met 0,5 procent kromp. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die maandag zijn gepubliceerd.

Het CBS tekent aan dat er in maart sprake was van een gunstig koopdagenpatroon. In vergelijking met een jaar eerder waren er een vrijdag en een zaterdag meer, dagen waarop consumenten meer winkelen. Het effect op omzet en volume wordt geschat op bijna 3 procent.

De omzet van de non-foodwinkels was ongeveer 1 procent hoger dan een jaar eerder. Dat was volledig toe te schrijven aan de prijsstijgingen.

Winkels in consumentenelektronica en vooral bovenkledingwinkels noteerden de grootste toename van de omzet. Bij doe-het-zelfwinkels en winkels in woninginrichting was de omzet net als in voorgaande maanden lager.

Omzetgroei

Winkels in voedings- en genotmiddelen haalden een omzetgroei van bijna 5 procent. Vooral supermarkten hadden in maart meer omzet. Postorderbedrijven en internetwinkels zetten 2 procent meer om. Door de hogere prijzen boekten tankstations bijna 1 procent meer omzet.

Over het eerste kwartaal was de omzet in de detailhandel 1 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2011. Dat kwam volledig door de hogere omzet van foodwinkels, vooral supermarkten.