AMSTERDAM – Projectmatige samenwerking tussen bedrijven is effectief bij de ontwikkeling van nieuwe producten.

Dat concludeerden onderzoekers van Panteia/EIM en de Universiteit van Tilburg deze week.

De belangrijkste reden voor bedrijven om met andere organisaties samen te werken is om nieuwe kennis op te doen en om te innoveren.

Projectmatig samenwerken lijkt vooral effectief bij het ontwikkelen van nieuwe producten. Bedrijven die aan productinnovaties doen, waarderen de toegevoegde waarde van de samenwerking hoger dan de overige bedrijven, is een van de conclusies.

Waardering

Bedrijven en organisaties die betrokken zijn in het onderzoek gaven de afgeronde projecten gemiddeld een ruime 7,5. Voor projecten die langer duurden, viel de waardering lager uit, bleek uit de studie. 

Projecten werden beter gewaardeerd naarmate de deelnemende bedrijven zich flexibeler en coöperatiever naar elkaar opstelden.

Bouw

Het onderzoek had betrekking op bedrijven in de bouwsector en de zakelijke dienstverlening. Bedrijven in deze sectoren zoeken verhoudingsgewijs vaker een projectmatige samenwerking op.

In de tweede helft van 2010 (het jaar waarop het onderzoek betrekking had) werkte in deze sectoren bijna een kwart van alle kleine en middelgrote ondernemingen op enig moment samen in projectverband.