DEN HAAG - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft deze week een man aangehouden die wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen bij de overname van een onderdeel van energiebedrijf Rendo door de Belgische energiemaatschappij Electrabel.

Het zou gaan om een bedrag van 1 miljoen euro. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekend.

Electrabel nam in 2006 de leveringsactiviteiten van het Drentse Rendo over. De verdachte was destijds werkzaam bij Rendo. De FIOD hield hem dinsdag aan, samen met nog een andere verdachte die toen werkzaam was bij Electrabel.

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de voormalige Rendo-werknemer de steekpenningen heeft ontvangen op initiatief van de man van Electrabel. Dat gebeurde in ruil voor ‘het gunnen' van de verkoop.

De twee worden verdacht van omkoping en valsheid in geschrifte. De man van Electrabel heeft niet vastgezeten. De ex-werknemer van Rendo komt maandag weer vrij.

Beslaglegging

Het onderzoek naar de steekpenningen is al sinds januari gaande. De FIOD heeft deze week de vestigingen van de twee betrokken bedrijven in Zwolle en Meppel doorzocht. Ook is beslag gelegd op de tegoeden van het eigen bedrijf van een van de twee verdachten.