BRUSSEL - De zorgen over Spanje nemen toe. De economie zal dit jaar met 1,8 procent krimpen, de werkloosheid neemt verder toe en ook het begrotingstekort wordt hoger dan verwacht en afgesproken.

Ook in 2013 zal er geen economische groei zijn. Dat blijkt uit de vrijdag gepresenteerde economische verwachtingen van de Europese Commissie.

Spanje heeft met Europa afgesproken dat het begrotingstekort dit jaar wordt teruggedrongen tot 5,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Maar volgens de vrijdag gepresenteerde verwachting haalt het land dit percentage niet en komt het tekort uit op 6,4 procent.

Niet vooruitlopen

Europees commissaris Rehn (Economische en monetaire zaken) wilde niet vooruitlopen op de vraag of de Europese Commissie Spanje meer tijd zal geven om de overheidsfinanciën op orde te brengen of dat het land een boete krijgt.

Rehn zei dat hij alle vertrouwen heeft dat de regering er alles aan zal doen om de gestelde doelstelling te halen.

Nieuwe doelen

Volgens econoom Martin van Vliet van ING is het echter zinniger om nieuwe doelen te stellen. ''Het is beter om meer realistische doelen te halen, dan onrealistische doelen te missen. Markten lijken momenteel veel bezorgder over het gebrek aan groei en de problemen in de bankensector dan over de begrotingsdiscipline. En dat is terecht.''

Bezuinigen

Om de huidige doelen te halen, moet Spanje nog meer bezuinigen dan nu al is aangekondigd. ''Dat is op zijn zachtst gezegd heel moeilijk, gezien de publieke onvrede en de veel te hoge werkloosheid'', stelde Van Vliet.

De Spaanse minister Luis de Guindos (Economische Zaken) benadrukte vrijdag dat Spanje vasthoudt aan de doelen voor dit jaar en 2013. Voor volgend jaar mikt de Spaanse regering op een tekort van 3 procent.