AMSTERDAM – MKB-Nederland vreest dat gemeenten ondernemersfondsen inzetten als verkapte bezuiniging, door ondernemers op te laten draaien voor de kosten van publieke taken.

De ondernemersorganisatie wil dat ondernemersfondsen ten goede komen aan het bedrijfsleven zelf en dat de gemeente haar publieke taken financiert uit eigen algemene middelen.

Er worden steeds meer ondernemersfondsen opgericht. Hierin wordt geld gestopt dat de gemeente ophaalt via een voor alle ondernemers in een binnenstad, winkelgebied of bedrijventerrein verplichte belasting. Te denken valt bijvoorbeeld aan reclamebelasting.

Veiligheid

Als het goed is komen deze middelen weer terecht bij het bedrijfsleven, dat het kan besteden aan collectieve zaken als promotie, meer veiligheid of gezamenlijke inkoop van diensten. Maar de gemeente kan er ook voor kiezen het geld zelf te houden en voor andere doeleinden aan te wenden.

MKB-Nederland adviseert ondernemers om bij de oprichting van een ondernemersfonds samen met de gemeenten een zogenoemde Service Level Agreement op te stellen, waarin alle afspraken worden vastgelegd.

In januari liet MKB-Nederland al aan NUzakelijk weten niet blij te zijn met de wildgroei aan ondernemersfondsen. “Het is onduidelijk wat er precies met het geld in die fondsen gebeurt”, stelde de organisatie.