AMSTERDAM - Geïnspireerd door goddelijke archetypen ging Anja Beerepoot op zoek naar eigentijdse vrouwtypen. Samen met Elvira Out en Petra van Hartskamp beschrijft ze in het boek Typisch Jij! zeven soorten vrouwen die elk hun sterke en zwakte punten hebben, ook op de werkvloer.

De Leading Lady houdt van haar werk. Werk is haar leven. Het verschaft haar een identiteit en daarbij gaat ze voor het hoogst haalbare. Leading Lady voelt zich thuis in de politiek, de zakenwereld en voor de klas.

Ze is objectief en analytisch, wat haar geschikt maakt als kritische adviesgever binnen een team. Daarnaast bezit ze de eigenschappen van een natuurlijke voorzitter. Tips voor een Leading Lady op het werk: Stel prioriteiten, zoek bondgenoten en spreek je ambitie uit.

Brave Sis

Brave Sis is een onafhankelijke vrouw, moedig en gedreven. Ze heeft vrijheid nodig, waardoor onder zpp'ers veel Brave Sis-types te vinden zijn. Ze is niet snel tevreden en heeft een beetje stress nodig, anders zakt ze in.

Ze is ondernemend en competitief. Binnen een team kan Brave Sis de frisse wind zijn die het af en toe laat stormen. Tips voor op het werk: Blijf jezelf uitdagen, maak het verschil en spar met iedereen.

Serene Soul

Serene Soul is een zelfstandige en rustige vrouw. Op haar werk zal ze liever dienen dan confronteren (brave sis) of overtuigen (leading lady). Ze geeft de voorkeur aan een functie met heldere taken en richtlijnen. De Serene Soul heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en voert taken nauwgezet uit.

Haar eigen werkplek is een oase van rust; van een flexplek wordt ze niet gelukkig. Tips voor op de werkvloer: Doe een ding tegelijk, bouw rust in je agenda en laat je werk op je werk.

Loving Ally

Loving Ally is traditioneel, trouw en georganiseerd. Ze lijkt op Mommy Dear die zorgzaam en onzelfzuchtig in het leven staat. Werk is voor hen geen prioriteit.

Loving Ally kan wel een harde werker zijn, maar de behoefte om te werken komt niet voort uit haarzelf maar bijvoorbeeld uit financiële noodzaak. Ze is zeer geschikt als projectleider en gastvrouw.

Binnen het team ondersteunt zij graag de leider. Tips voor je baan: Bouw aan langetermijnrelaties, weet 'hoe het hoort' en wees zichtbaar.

Mommy Dear

Voor Mommy Dear is het moederschap een 24-uursbaan. Als ze wel werkt zal dat, vanwege haar behoefte om te helpen en te verzorgen, vaak in het onderwijs of de zorg zijn. Ze werkt graag samen met mensen. Binnen het team zorgt zij voor de gezelligheid en onderlinge betrokkenheid.

Tips voor op het werk: Creeër betrokkenheid, kom je afspraken na en evalueer regelmatig de samenwerking.

Miss Feelgood

Miss Feelgood is flexibel, ontvankelijk en nieuwsgierig. Ze laat zich liever verrassen dan dat zij haar carrière plant. Als ze onzeker is, kiest ze liever werk dat ze goed aan kan dan voor iets dat mogelijk te hoog gegrepen is.

Vanwege haar vriendelijke en meegaande aard draagt ze bij aan een goede werksfeer en verbondenheid. Ze is geschikt als verkoper, journalist, stewardess of lobbyist. Tips voor op de werkvloer: groei, wees buigzaam en lach.

Passion Diva

Passion Diva is verleidelijk, creatief en inspirerend. Ze houdt van werk dat een verlengstuk is van haar persoonlijkheid. Ze houdt van afwisseling, waardoor ze vaak van baan wisselt. Ze wil nieuwe dingen creëren en ervaren.

Binnen een team is Passion Diva in haar element als ze ideeën en inspiratie kan generen. Ze is geschikt als artiest of voor een functie in de reclame - of televisiewereld. Tips voor op het werk: Geniet van je huidige werk, zoek naar schoonheid en verplaats je in de ander.

Mocht je twijfelen wie je bent: De auteurs van het boek Typisch Jij! hebben een test gemaakt die je online kan invullen.