AMSTERDAM - Het Nederlandse bedrijfsleven verwacht aanhoudende druk op de omzet. Ondernemers verliezen als gevolg daarvan het vertrouwen in de economie.

Kostenverlagingen worden als belangrijkste medicijn bestempeld om de bedrijfsvoering op peil te houden.

Dit blijkt uit een enquête van Ernst & Young onder 1500 directeuren uit het bedrijfsleven. Om toch te blijven groeien zoekt 41 procent van de beslissingsnemers zijn heil in het overnemen van andere bedrijven.

Als mogelijke kostenbesparingen worden het verbeteren van de efficiëntie zoals het verkleinen van het werkkapitaal en oprekken van de betalingstermijnen aangehaald. Ook het afstoten van bedrijfsonderdelen en banenreducties worden niet uitgesloten.

Nadruk

“Ondanks de verbeterde balansposities van Nederlandse ondernemingen gaan deze efficiency maatregelen gewoon door”, verklaart Bruno Jelgerhuis Swildens van Ernst & Young. “De nadruk ligt op verlaging van rente en schulden.”

Voor overnames zoeken Nederlandse bedrijven vooral in landen zoals China, India, en de Verenigde Staten. Vooral bedrijven in onder andere financiële dienstverlening, biowetenschappen en olie en gas zij op jacht naar kandidaten.