AMSTERDAM – Werkgevers bieden hun medewerkers niet genoeg ruimte om te groeien in hun organisatie. Dat blijkt uit onderzoek van Effectory, uitgevoerd onder ruim 300.000 medewerkers in Nederland.

Doorgroeimogelijkheden worden door 57 procent van de werknemers dan ook beoordeeld met een onvoldoende, de gelegenheid voor promotie in de organisatie krijgt gemiddeld een 4,9. 

Daarnaast is er ook te weinig aandacht voor loopbaanontwikkeling (5,6) en opleidingsbehoeften (5,0).

Dit komt volgens Guido Heezen, directeur van Effectory, door te lage budgetten voor de opleiding van medewerkers. Promotie zit er vaak helemaal niet in.

Creatief

Volgens Heezen proberen organisaties wel creatief om te gaan met deze situatie. Ze maken gebruik van sociale innovatie, dit houdt in dat er aan medewerkers wordt gevraagd actief mee te denken over de ontwikkeling van de organisatie.

Dat zorgt voor nieuwe uitdagingen zonder dat het veel geld kost: ‘’Medewerkers komen vaak met verrassend goede en goedkope ideeën ten aanzien van hun eigen ontwikkeling, wanneer je hen hier naar vraagt.’’

Ambitie

De beperkte mogelijkheden in organisaties staan tegenover werknemers die ambitie hebben om door te groeien in hun bedrijf. De ondervraagde medewerkers beoordelen hun ambitie om zich te ontwikkelen met een 7,7. In de zakelijke sector is dit zelfs een 7,9.

Heezen zegt dat dit vooral door de huidige economische situatie komt.

‘’In tijden van economische neergang neemt de wil van medewerkers om alles uit hun huidige werksituatie te halen toe. Veel werknemers zijn blij als ze hun huidige positie kunnen behouden en proberen hier het maximale uit te halen’’, aldus de directeur van Effectory.