MADRID - Spanje gaat publiek geld inzetten om de noodlijdende bank Bankia te redden. Dat maakte de Spaanse regering maandag bekend.

Voorheen weigerde premier Mariano Rajoy om belastinggeld hiervoor te gebruiken.

''We leggen de laatste hand aan een plan dat moet zorgen voor een grote schoonmaak bij de bank'', zei een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. Hij voegde eraan toe dat het plan gebruik maakt van belastinggeld.

Die bank ontstaan door de fusie van zeven grote regionale spaarbanken, heeft van alle Spaanse banken de grootste hoeveelheid slechte leningen aan de vastgoedsector verstrekt. Het is de op drie na grootste bank van Spanje.

Injecteren

''Als het nodig is om het Spaanse financiële systeem te redden, zal ik niet weigeren om net als alle andere landen in de Europese Unie publiek geld te injecteren'', zei de premier tegen een lokale radiozender. ''Maar dat zou de laatste optie zijn.''

De redding van Bankia maakt waarschijnlijk deel uit van een groter plan om alle slechte leningen bij Spaanse banken onder te brengen in een zogenoemde 'bad bank'.

Beste optie

De topman van Bankia, Rodrigo Rato, stapte maandag op. De voormalige topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) noemde zijn vertrek de beste optie voor de bank die bijna bezwijkt onder de problemen in de Spaanse vastgoedsector. Spaanse kranten schatten dat Bankia tussen de 5 en de 10 miljard euro nodig heeft om zijn balans op orde te krijgen.

Spanje heeft al drie keer eerder geprobeerd om de bankensector te hervormen. Deze eerdere pogingen konden de financiële markten echter onvoldoende overtuigen dat alle verliezen zijn genomen van de gebarsten vastgoedmarktbubbel.

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier