AMSTERDAM - Mercedes-Benz en BMW slaan, samen met nog een aantal investeerders, de handen ineen bij de ontwikkeling van een elektrische stadsauto, genaamd Visio.M.

Wetenschappers van de Technische Universiteit van München werken samen met BMW, Daimler (Mercedes-Benz) plus een aantal privé- en publieke investeerders waaronder Continental en Siemens aan een voor massaproductie geschikte elektrische stadsauto.

Die zou, zonder batterijen, maximaal 400 kilo moeten wegen en een vermogen leveren van zo’n 20 pk.

BMBF

Het project wordt ondersteund met 10,8 miljoen euro van het Duitse ministerie van onderwijs en onderzoek (BMBF). Als ‘testcentrum’ voor het Visio.M-project dient het MUTE-prototype dat in 2010 werd ontwikkeld door de Universiteit van München.

BMW heeft de leiding over het project, dat als doel heeft om de kleine elektrische auto rijp te maken voor massaproductie en waarbij veiligheid hoog op de agenda staat.

Veiligheidsniveau

De Visio.M zou hetzelfde veiligheidsniveau moeten hebben als een ‘normale’ auto. Het is de bedoeling dat de Visio.M de strijd aangaat met 'auto's' als de Renault Twizy, de Volkswagen Nils en de Opel Rak E.

Het Visio.M-project staat los van de eigen elektrische activiteiten van BMW en Mercedes.