AMSTERDAM – De raden van bestuur en commissarissen moeten financieel aansprakelijk worden gesteld als een organisatie door wanbestuur in de problemen raakt.

Zo oordelen acht op de tien Nederlanders in een recente peiling van consultancybureau MarketResponse onder ruim 500 respondenten. Nu is het vaak zo dat alleen aandeelhouders de financiële gevolgen dragen van wanbeleid.

Hoewel commissarissen het in de afgelopen periode geregeld hebben moeten ontgelden in de media, is er onder de ondervraagde Nederlanders vaker vertrouwen (30 procent) dan wantrouwen (25 procent) in het toezichthoudend orgaan. De grootste groep oordeelt neutraal.

Overschatten

Een ruime meerderheid vindt dat commissarissen een belangrijke functie hebben binnen een organisatie. Wel overschatten ze de tijd die een commissaris kwijt is aan die functie: 13 uur per week tegenover de werkelijke 13 uur per maand.

Ten slotte blijkt uit de peiling dat, als de ondervraagden het voor het zeggen zouden hebben, een commissaris maximaal twee commissariaten zou mogen uitoefenen.

Lees ook: ‘Drama achter de bedrijfsschermen'.