AMSTERDAM - De btw-verhoging van 19 naar 21 procent betekent opnieuw een zware klap voor de bouw en verkoop van nieuwbouwwoningen. Dat stellen huizenbouwers en ontwikkelaars donderdag in een gezamenlijke verklaring.

De bedrijven, verenigd in de organisaties Bouwend Nederland, NEPROM en NVB Bouw, vrezen dat kopers die recentelijk een nieuwe woning hebben gekocht, geconfronteerd worden met duizenden euro’s aan extra btw-afdracht.

Het hoogste btw-tarief, dat ook voor nieuwbouwhuizen geldt, gaat per 1 oktober met twee procent omhoog. Bijvoorbeeld bij een nieuwbouwwoning van 250.000 euro leidt deze maatregel tot een prijsverhoging van 4.200 euro.

"Voor kopers die voor 1 oktober een nieuw huis hebben gekocht dat na 1 oktober wordt opgeleverd, heeft dit - waarschijnlijk onbedoeld - vervelende consequenties", stellen de bouworganisaties.

Termijnen

Bij de koop van een nieuwbouwwoning wordt de verkoopprijs in termijnen bij de koper in rekening gebracht. De eerste termijn is meestal bestemd voor de aankoop van de grond, maar de rest van de termijnen wordt tijdens de bouw betaald. Volgens de belastingregels moet het btw-tarief in rekening worden gebracht dat geldt op het moment dat de prestatie is geleverd en de termijn wordt gefactureerd.

De brancheverenigingen pleiten voor een overgangsregeling, waarbij voor nieuwe woningen, die voor 1 oktober 2012 zijn gekocht, het oude btw-tarief blijft gelden.

De verkoop van nieuwe huizen daalde de afgelopen tijd naar 1.000 woningen per maand. In de jaren voor de crisis waren dat er nog gemiddeld 4.000 per maand.