LONDEN - De Britse economie kan dit jaar traag herstellen na de zwakke start, zei gouverneur Mervyn King van de Bank of England (BoE) donderdag.

Groot-Brittannië krabbelt nog op van de diepe financiële crisis van de jaren 2008-2009.

Het land zakte terug in een recessie tussen oktober en maart, wat de kans vergroot dat de centrale bank kiest voor meer monetaire impulsen dit jaar.

Voorzichtige signalen duiden echter op economische groei in het tweede kwartaal, hoewel nog licht. Het optimisme bij bedrijven is in april gestegen naar het hoogste peil in 2 jaar.

Bedrijven nemen ook weer personeel aan, aldus onderzoek onder inkoopmanagers.

Herstel

''Het is een onregelmatig beeld, maar er zijn inderdaad tekenen van herstel'', zei King in een interview met BBC Radio 4. ''Het is dus redelijk te denken dat we een gestaag licht herstel zullen zien in de loop van het jaar.''

De Britse branchevereniging voor de industrie meldde dat de economie een lang en moeilijk herstel te wachten staat in 2012. De eurozone en de hoge olieprijzen zijn de voornaamste hobbels, verwachten de ondernemers.

Centrale bank

De centrale bank beslist volgende week of hij 325 miljard pond (400 miljard euro) aan leningen verlengt om de economie een duwtje in de rug te geven.

De meeste economen verwachten geen nieuwe kapitaalsinjectie deze maand, ondanks het tweede achtereenvolgende kwartaal met krimp van de economie. De inflatie is nog steeds boven de beoogde 2 procent: de geldontwaarding steeg naar 3,5 procent in maart.