De populariteit van Het Nieuwe Werken is te danken aan werknemers. Zij wilden, veelal in navolging van hun zelfstandig werkende collega’s, ook wel eens aan die vrijheid van tijd en plaats ruiken. En zo geschiedde.

Door Marianne Sturman

Wat echter nog wel eens rauw op het dak komt vallen, is dat die vrijheid gepaard gaat met het krijgen van verantwoordelijkheid. Huh, dat was toch niet de bedoeling, zo hoor ik werknemers vaak verzuchten.

Weliswaar vooraf onvoldoende gerealiseerd, maar vrijheid en verantwoordelijkheid gaan wel degelijk hand in hand. Het is zelfs noodzakelijk om outputgericht te kunnen werken. In een keer ben je verantwoordelijk voor het halen van bepaalde resultaten. En daar kun je op afgerekend worden. Oei, dat is wel even schrikken!

Presenteerblaadje

En die schrikreactie vind ik eigenlijk best opvallend. Bedenk je eens dat we met z’n allen best wel zelfstandig zijn en de nodige verantwoordelijkheid nemen in ons privéleven.

Van de kleine dingen als de dagelijkse boodschappen (output: ’s avonds eten op tafel) en het huishouden (output: schoon huis) tot grootsere zaken als het afsluiten van een hypotheek (output: dat mooie huis kunnen kopen) en het opvoeden van kinderen (output: de leukste kinderen).

Uiteindelijk doen we dat vrijwel helemaal zelf, niemand die ons voortdurend bij de hand neemt. Daar zou je toch ook niet aan moeten denken?! En negen van de tien keer gaat het nog best goed ook! Waarom willen we op het werk dan wel alles het liefste op een presenteerblaadje hebben?

Angstcultuur

Zou er soms bij veel meer bedrijven dan gedacht een angstcultuur heersen waardoor we bang zijn fouten te maken? Ik kan of wil simpelweg niet geloven dat het met de meeste werkomgevingen zo ernstig is gesteld.

Eerder ga ik ervan uit dat het te maken heeft met de natuurlijke angst voor veranderingen die leidt tot een afwerend gedrag. Als er in het geval van Het Nieuwe Werken opeens gehoor wordt gegeven aan het ‘me too’- geroep, is er geen weg meer terug. Doodeng!

Geven en nemen

Niet langer leg je een eventueel probleem bij ‘de baas’ neer onder het mom dat hij het verder mag oplossen. De baas zal vaker de bal terugkaatsen en vragen hoe jíj het probleem zou aanpakken.

Tegelijkertijd moet ook hij verantwoordelijkheid nemen en een veilige omgeving creëren waarin werknemers fouten kunnen en durven te maken. En ja, ik spreek uit ervaring, ook dát is doodeng!

Het gras van de buren

Zo zijn we aanbeland op het punt waar deze blog mee begon: het gazon van de werknemer is opeens net zo groen als dat van zijn buren. Om dat zo te houden is de enige oplossing: doorzetten en open staan voor de nieuwe situatie. Wat zo gek nog niet is.

Naast de verworven vrijheid, hebben ook de toegenomen verantwoordelijkheden een positieve kant. Want als de resultaten bovengemiddeld zijn, zijn de credits voor jou, de werknemer!

Marianne Sturman is eigenaar van Moneypenny en Cloudworkers, uitzendorganisaties gebaseerd op Het Nieuwe Werken. Cloudworkers werkt met studenten met nauwelijks tot geen relevante werkervaring en Moneypenny uitsluitend met ervaren professionals.