AMSTERDAM - De ontwikkelaar van een horloge dat informatie van een smartphone weergeeft heeft al ruim 7,5 miljoen dollar (5,6 miljoen euro) aan donaties geïnd op het Amerikaanse crowdfundingplatform Kickstarter.com.

Daarmee is het Pebble-horloge, met behulp van ruim 51.000 ‘donateurs’, gelijk het meest succesvolle crowdfundingproject dat de site tot nu kende. Technicus Eric Migicovsky (25) zette zijn vondst op 11 april op Kickstarter nadat een rondgang langs traditionele investeerders niet genoeg geld opleverde.

Amper een dag later stond de teller op 1 miljoen dollar aan toegezegde donaties, mede nadat een bekende techsite, Engadget.com, een bericht aan het horloge wijdde.

Drempel

Op Kickstarter kunnen deelnemers die een project interessant en kansrijk genoeg vinden een bedrag toezeggen dat zij betalen als het project zijn minimuminleg haalt. In het geval van Pebble is die drempel, 100.000 dollar, al ruimschoots gehaald.

Kickstarter is 's werelds bekendste en grootste crowdfundingplatform. Voorbeelden van andere opvallende projecten zijn de Brydge (iPad-toetsenbord), de Elevation Dock, en de Printrbot

Tot op heden werd er op de site door 20.000 projecten in totaal 200 miljoen dollar opgehaald. Ongeveer 44 procent van de projecten slaagden er in om hun inlegdrempel te halen.

Ook in Nederland is crowdfunding, via platforms als Crowdaboutnow, Geldvoorelkaar en Symbid, aan een opmars bezig.