LONDEN - Rupert Murdoch heeft zijn ogen gesloten voor de afluisterpraktijken door zijn inmiddels opgeheven tabloid News of the World en is niet in staat om een groot bedrijf te leiden. Dat staat in een rapport van het Britse parlement, dat dinsdag werd gepubliceerd.

Murdoch zou op de hoogte zijn geweest van de misstanden, maar die met ''moedwillige blindheid'' hebben toegelaten. Daarnaast probeerden Murdoch en andere functionarissen van zijn krantenbedrijf News International opzettelijk het Britse parlement te misleiden over de schaal waarop destijds werd afgeluisterd.

Volgens de makers van het rapport maakt dit Murdoch ''ongeschikt als leider van een grote groep als News Corp''. News Corp is het moederbedrijf waar ook News International deel van uitmaakt. De rapportage kan gevolgen hebben voor Murdochs belangen in het Britse mediabedrijf BSkyB.

De parlementaire onderzoekscommissie werd ingesteld na het schandaal rond News of the World van afgelopen zomer. Verslaggevers bleken te hebben ingebroken in de voicemails van een vermist 13-jarig meisje. Ook de moeder van een vermoord 8-jarig meisje bleek te zijn afgeluisterd.