LONDEN - De activiteit in de Britse industrie is afgelopen maand minder sterk gegroeid dan in maart. Dat bleek dinsdag uit cijfers van onderzoeksbureau Markit.

De inkoopmanagersindex waarmee de activiteit wordt gemeten, daalde in april van 51,9 naar 50,5. Een stand hoger dan 50 wijst op groei in de sector. De ontwikkeling was echter minder positief dan verwacht. Economen voorspelden gemiddeld een uitslag van 51,5.

Het onderzoek van Markit is een van de eerste graadmeters voor de economische ontwikkelingen in het lopende kwartaal. Vorige week bleek uit voorlopige cijfers dat de Britse economie in het eerste kwartaal van dit jaar is gekrompen, waardoor er weer sprake is van een recessie in Groot-Brittannië.

Eurozone

''Het lijkt erop dat de zwakte in de belangrijkste handelspartner, de eurozone, zich nu echt laat voelen', stelde Markit-econoom Rob Dobson. ''Dat geldt zeker voor de producenten van consumentengoederen.''

De orders voor de Britse industrie namen voor het eerst sinds november af. Vooral uit het buitenland kwamen minder bestellingen binnen, mede door een aansterking van het Britse pond ten opzichte van de euro. Die maakt Britse producten duurder voor klanten uit de eurozone.

Maatregelen

De tegenvallende ontwikkeling van de Britse economie verhoogt de druk op de centrale bank om nieuwe stimuleringsmaatregelen aan te kondigen. Het huidige steunprogramma van de Bank of England loopt deze week af.

Met dat programma werd 325 miljard pond (bijna 400 miljard euro) in de Britse economie gepompt, in een poging de groei aan te jagen en problemen op de kredietmarkten te voorkomen.

De beleidsbepalers van de bank komen volgende week weer bij elkaar. Veel economen verwachten dat zij hun kaarten voorlopig nog op de borst houden.