AMSTERDAM – Het Nederlandse mkb profiteert mee van de Olympische Spelen, die vanaf 27 juli in Londen zullen plaatsvinden. Zo steken onder meer een tijdelijke accommodatie, liften en een klok het Kanaal over.

Onlangs werd bekend dat Koninklijke Eijsbouts uit Asten een enorme klok voor de openingsceremonie mag maken. De klok gaat 23 ton wegen en wordt hiermee de grootste die ooit in West-Europa is gefabriceerd.

De Olympische klok zou eigenlijk door gieterij White Chapel Bell Foundry in Londen worden gemaakt, maar dat bedrijf bleek niet de capaciteit in huis te hebben voor de gigantische klok.

Liften

Ook Reco Special Products sleepte een Olympische opdracht binnen. De onderneming levert twee tijdelijke liften die vooral tijdens de Paralympics, die aansluitend plaatsvinden, zullen worden gebruikt.

“De liften zijn eind vorig jaar al geleverd”, vertelt Carly Leget van Reco. “We hebben de opdracht gekregen dankzij onze aanwezigheid op een internationale liftenbeurs in Duitsland, waar we opvielen omdat onze tijdelijke liften ook geschikt zijn voor minder valide bezoekers.”

Volgens Leget is het vooral de eer die een opdracht in het kader van een evenement als de Olympische Spelen gewild maakt. “En hopelijk levert het ook wat naamsbekendheid op. In ieder geval zetten we naar aanleiding van deze opdracht meer in op dergelijke evenementen.”

Gebouw

Volgens verschillende media gaat de Limburgse tentenverhuurder Neptunus een groot gebouw neerzetten voor vips. Het bedrijf laat echter weten niets te kunnen zeggen over de opdracht. “We vinden het zelf ook heel erg jammer.”

Volgens de berichten gaat het om een vip-verblijf van 12.000 vierkante meter, pal naast het Olympisch stadion. Het complex biedt ruimte aan ongeveer 3000 mensen.

Ook andere ondernemingen hullen zich in stilzwijgen, vanwege de geheimhoudingsclausule die aan de Olympische opdrachten verbonden is.

Bomen

Het Engelse vakblad Horticulture Week weet desondanks dat bomenkwekerij Van den Berk meer dan 2400 bomen gaat planten in het atletendorp. Het gaat onder andere om eikenbomen.

Van den Berk zou onder meer gekozen zijn omdat de onderneming al een fors aantal van de benodigde bomen op voorraad had. De bomen zijn in de loop van 2011 en het begin van 2012 geplant.

Ook adviesbureau Royal Haskoning en kantoormeubelverhuurder Decorum hebben naar verluidt Olympische opdrachten in de wacht gesleept.

Aanbesteding

Vlak voor het begin van de Olympische Spelen liggen er nog altijd kansen voor het mkb. Het London Organising Committee of the Olympic Games (LOCOG) heeft in maart zijn laatste aanbestedingskalender gepubliceerd.

Tot en met 12 juli is LOCOG nog op zoek naar leveranciers voor onder meer presenteerbladen voor de prijsuitreikingsceremonies, verzekering van lichtmetalen velgen, kwaliteitstesten voor mobiele applicaties en het dagblad voor het Olympisch dorp.