AMSTERDAM - Glenn van der Burg zit uitgeblust op de bank wanneer hij besluit te stoppen met ondernemen. Zijn zoektocht naar nieuwe inzichten leidde tot het boek Boven het maaiveld.

Waarom dit boek?

"Boven het maaiveld is een persoonlijk verhaal, waarbij je als lezer met mij mee gaat in mijn persoonlijke zoektocht naar de essentie van leiderschap. De zoektocht start op het moment dat ik besluit om na elf jaar te stoppen met ondernemen. De vraag die dan natuurlijk opkomt is: 'Wat ga ik nu dan doen?'

Na een dag of wat spitten in kranten en op vacaturewebsites kwam ik erachter dat ik erg ongelukkig werd van al die holle frasen in vacatures. 'Mijn werk moet er wel toe doen. Ik wil een bijdrage leveren, het verschil maken.' Maar hoe dan? Wat dan? En vooral waarom dan?

Tijdens de zoektocht ga ik in gesprek met inspirerende leiders van nu zoals: Alexander Rinnooy Kan, Tex Gunning (Raad van Bestuur AkzoNobel) en Willemijn Verloop (oprichtster Warchild). De kern van de gesprekken gaat over: Waarom doe je wat je doet? Waar komt je drive, je energie vandaan?"

Wat was voor jou een ‘eye-opener’?

"Wat in bijna elk gesprek terug kwam, was de jeugd, de opvoeding en de ouders van al deze leiders. Het rechtvaardigheidsgevoel van Alexander Pechtold komt bij zijn vader vandaan. Hans Couzy (oud-opperbevelhebber van de Landmacht) heeft zijn empathisch vermogen geleerd van zijn moeder.

Daarom spreek ik aan het einde het boek ook met mijn eigen vader om er achter te komen waar mijn gevoel van hoop vandaan komt. Een aanrader voor iedereen, je vader of moeder interviewen."

Wat is de essentie van leiderschap?

"Ik heb niet de arrogantie dat ik het gevonden heb. Maar wat iedereen helpt om 'Boven het maaiveld' uit te durven steken is: Uitzoeken waar je goed in bent (Talent), waar je voor staat (Waarden), waar je aan bij wil dragen (Intentie) en waarom je het toch niet doet (Barrières).

Hopelijk zullen meer mensen hierdoor niet alleen zien wat er mis is en een mening hebben hoe het anders kan, maar het ook zelf gaan doen."

Boven het maaiveld is eind april verschenen bij Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum