Een volle portemonnee is voor iedereen prettig. Maar een leren knip in je achterzak zit natuurlijk niet echt lekker. René Hodde begrijpt al tijden dat een online wallet gewichtloos, overzichtelijker en veiliger is. Met zijn bedrijf Chess iX werkt hij aan de transactiesystemen van de toekomst.

Wie op station Amsterdam Zuid de AH to go inwandelt staat wellicht even raar te kijken. Sinds september vorig jaar kunnen klanten daar namelijk afrekenen zonder pinpas en contant geld, maar met hun mobiele telefoon.

Door een NFC-sticker op je smartphone te plakken kun je bij speciale scanners je croissantjes en verse sapjes afrekenen. Vanaf je bankrekening kun je het saldo op je mobiele wallet weer aanvullen.

Beter beveiligde OV-chipkaart

De software en de readers voor deze vernieuwende betalingsvorm zijn ontwikkeld door Chess iX. Deze Haarlemse developer houdt zich al jaren bezig met het ontwikkelen van slimme software voor nieuwe transactiesystemen.

"We noemen het Bespoke Software, we werken veel op basis van maatwerk,” zegt René Hodde, directeur van Chess iX, onderdeel van de Chess groep.“We ontwikkelen voortdurend in eigen beheer componenten voor transactionele oplossingen. Daarmee kunnen we snelle en bewezen software opleveren voor iedere situatie."

Die situaties zijn niet de minste, evenals de klanten. Zo heeft Chess iX diverse betaalplatformen voor banken (ING, Rabobank) ontwikkeld en ook in opdracht van TLS de nieuwe versie van de OV chipkaart ontworpen. Hodde ziet de transacties in het openbaar vervoer als katalysator voor de contactloze betaalmarkt.

"Mensen zien steeds meer het gemak van snel en contactloos betalen in. Aan ons als ontwikkelaar is het de taak hen ook te overtuigen dat hun transacties goed beveiligd zijn. Met de drager, hun eigen smartphone, zijn ze al vertrouwd, met de technologie nog minder."

Het Nieuwe Melkgeld

Vertrouwd of niet, dat Near Field Communication (NFC), de technologie die het betalen per smartphone mogelijk maakt, de toekomst heeft, lijkt wel zeker. Op dit moment is in Nederland 50 procent van de mobiele telefoons een smartphone, volgend jaar is dat al 70 procent.

De nieuwste modellen zullen ook steeds vaker de NFC technologie integreren. Voor de ‘oudere’ modellen is er bridging technologie beschikbaar in de vorm van NFC stickers of QR readers.

Grote partijen anticiperen nu al op deze ontwikkeling met software van Chess iX. Op The American School in Den Haag runt Chess iX een systeem waar studenten hun smartphone kunnen gebruiken om lunch te kopen in de kantine, maar ook om hun locker te openen en toegang te krijgen tot het parkeerterrein.

"Ouders hoeven hun kinderen geen geld meer mee naar school te geven, maar kunnen hun tegoed opwaarderen. Je kunt het een beetje zien als digitaal melkgeld," lacht Hodde.

Vak vol hooligans

Naast de tastbare pilots ontwikkelt Chess iX ook aan de achterkant hard door. Zo levert het binnenkort een gloednieuw ticketing systeem aan de KNVB. Alle betaald voetbal clubs in Nederland kunnen hun kaarten dan centraal en multi-channel gaan verkopen. Dat houdt in dat je straks als supporter via online ticketing shops je ticket koopt, zonder het risico met je kind in een vak vol hooligans te belanden.

"Veiligheid en autorisatie zijn erg belangrijk", aldus Hodde, "die toegangsrechten willen we dus heel goed op orde hebben voor we zoiets in de markt zetten."

Dat geldt ook voor het Smart Stadium concept, dat Chess iX voor het WK van 2014 met de Amsterdam ArenA naar Brazilië hoopt te exploiteren. Hierbij staat het centraal en overzichtelijk coördineren van alle betaalstromen centraal. De ArenA maakt zelf al gebruik van dit concept.

Ook e-tickets voor bijvoorbeeld concerten en festivals, die je via je computer uitprint en bij de ingang laat scannen, zullen in de toekomst op de schop gaan, meent Hodde. "Je kunt simpelweg een QR-code op je smartphone ontvangen, waar je jezelf mee naar binnen scant. Dat betekent voor de organisatie dat de rijen krimpen en is een stuk gebruiksvriendelijker voor de bezoeker."

Vervolgens kan de bezoeker via loyalty programma’s voorzien worden van relevante informatie. "Je kunt concertbezoekers bijvoorbeeld een bericht sturen om nog even te blijven hangen als er een file op de A9 staat. Er is heel veel mogelijk."

Hoe veilig is het?

Op vooruitgang volgt onherroepelijk weerstand. Smartphones worden nu al voor alles en nog wat gebruikt, maar betalen blijft een delicate bezigheid waar je controle over wilt hebben. De vraag die bij veel mensen leeft is dan ook: hoe veilig is het om via je telefoon af te rekenen?

Om daar iets meer van te begrijpen legt Hodde uit hoe er aan de achterkant gewerkt wordt. "Al onze data ligt centraal opgeslagen in een gigantisch datacentrum, Het NAP van Terremark, dat zowel fysiek als digitaal op het allerhoogste niveau bezig is met de veiligheid.

"De beschikbaarheid is daarnaast ongelooflijk hoog, zegt Hodde. "Een storing is natuurlijk rampzalig, maar de kans daarop is nagenoeg nul."

Volgens Hodde is ook flexibiliteit erg belangrijk bij een hostingpartij. “Wij maken specifieke software voor een klant die we in een op maat gemaakte omgeving moeten kunnen hosten. Daarom betrekken we Terremark al in de ontwikkelingsfase bij het concept. Je kunt hosting niet meer los zien van het eindproduct, het is een geïntegreerde oplossing.”

Meer zien over de toekomst van mobiel betalen en hoe de veiligheid geregeld is? Bekijk de video: 

Meer weten over transactionele software & systemen, zie Chess-iX.com