HILVERSUM - Nog tien presentatoren bij de publieke omroep verdienden vorig jaar meer dan de zogeheten balkenendenorm.

Van de tien die boven deze norm zaten, werken er vier voor BNN, drie voor de VARA, twee voor de TROS en eentje voor de KRO. Dat liet de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) maandag weten. In 2010 zaten 13 presentatoren boven de balkenendenorm.

Deze norm is gebaseerd op 130 procent van het inkomen van de minister-president. Dat komt neer op een belastbaar jaarinkomen 193.000 euro in 2011. Een VARA-presentator zat het meest boven de balkenendenorm en had een jaarsalaris van 491.025 euro.

De publieke omroep wil dat op termijn maximaal vijf tv-presentatoren en drie radiopresentatoren boven de balkenendenorm verdienen. Zij spraken dat in 2009 af met goedkeuring van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Contracten

Het duurt enige tijd voor dat streefcijfer is gehaald, omdat lopende contracten niet zomaar kunnen worden opengebroken. Naar verwachting staat de teller volgend jaar op acht.

Omroepen kunnen presentatoren voordragen die bij uitzondering meer mogen verdienen dan de balkenendenorm bij het bestuur van de NPO, die uiteindelijk beslist. Het bedrag boven de norm wordt door de omroepverenigingen zelf opgehoest.

Bestuurders

Van alle omroepbestuurders hadden er drie een inkomen dat boven de balkenendenorm ligt. Het gaat om twee leden van de raad van bestuur van de NPO (203.769 en 210.054 euro) en de directeur van de NCRV (208.000 euro). Het honorarium van de omroepbestuurders die na september 2009 in dienst traden, ligt onder de balkenendenorm.