Ondernemen is al lastig genoeg, zonder dat geformaliseerde verradersinitiatieven als ‘baas aan de beurt ’van de BSA je het leven zuur maken.

Door Robert Mekking

Iedereen heeft recht op een fatsoenlijke beloning voor het werk dat hij of zij doet. Niemand zal het daarmee oneens zijn. Dat geldt ook voor software leveranciers. Wanneer je als bedrijf gebruik maakt van software, dien je daarvoor te betalen. Zo eenvoudig is dat.

Maar de werkelijkheid is zelden eenvoudig. Een bedrijf van een beetje omvang heeft al snel honderden zo niet duizenden verschillende softwareapplicaties draaien. En bij groeiende bedrijven komt het regelmatig voor dat het aantal licenties niet gelijk meegroeit. Daar moet je als ondernemer bij stilstaan en regelmatig je contracten herzien.

Grote irritatie

Toch is het haast onvermijdelijk dat er op enig moment verschil sluipt in het aantal licenties dat een bedrijf afneemt en de hoeveelheid gebruikers. Er is een belangenvereniging van softwarebedrijven, de Business Software Alliance (BSA) die hier regelmatig op hamert. Nog steeds geen enkel probleem. Maar wat deze club tot mijn grote irritatie actief promoot is het verklikken van zogenaamde misstanden door werknemers.

Ik heb in mijn opvoeding altijd meegekregen dat klikken niet mag. Ik heb daarom, net als velen met mij, een verschrikkelijke hekel aan verraders. Anonieme tipgevers, ook wel ‘ratten’ genoemd, staan bij mij ergens onderaan de ladder van de mensheid. Als je wat te melden hebt, doe je dat met open vizier en rechtstreeks bij degenen waarmee je wat te schaften hebt. Dat is wel zo eervol.

Imagoproblemen

Maar dat ziet de BSA anders. Alsof de ICT-branche nog niet voldoende imagoproblemen heeft, belooft de BSA godbetert een verradersbonus voor iedereen die zijn baas erbij lapt.
En dacht je dat het niet erger kon? Guess again… Er is nu een landelijke campagne gestart waarbij de verklikker gevraagd wordt zijn baas de maat te nemen.

Verstopt in alle zogenaamd kritische vragen over van alles komen ook vragen aan bod over de ”bedrijfsinfrastructuur”, uiteraard word je hierin aan de tand gevoeld over het aantal licenties dat je baas heeft aangeschaft. Een acteur die de presentator Floris Willem speelt (geen grap), confronteert vervolgens je baas met jouw ongezouten kritiek. Om daar meteen een boete aan vast te nieten, vermoed ik.

Zinken

Bah! Ik hou mezelf overeind met de gedachte dat werkelijk waar geen enkele werknemer zo laag zou zinken om mee te doen aan dit schandalige initiatief van de BSA, maar ergens achterin mijn hoofd hoor ik een zacht stemmetje fluisteren dat dit in ons kikkerlandje nog wel eens ernstig zou kunnen tegenvallen. Een trieste gedachte.

Maar ook een die oproept tot weerstand. Rebellie. Ik denk dat ik de komende periode maar eens flink ga browsen in de categorie ’software’ van ThePirateBay.org. Dat wil zeggen, zolang de stichting Brein die tenminste niet offline laat halen.

Robert Mekking is ondernemer en heeft een bloedhekel aan verklikkers. Hij is medeoprichter van MvR & Partners en schrijft deze column op eigen titel. Reageren? www.twitter.com/robertmekking.