AMSTERDAM – Het Damrak krijgt binnenkort de eerste beursgenoteerde MKB-obligatie. Kleine bedrijven hebben zo toegang tot financiering op de beurs, zonder de verplichtingen van een aandelennotering

Dit zegt Peter Nederlof, directeur van Keijser Capital, tegenover het Financieele Dagblad. Komende week denkt Nederlof toestemming te krijgen van de AFM om de obligatie naar de markt te brengen. Welk bedrijf de lening gaat uitgeven is niet bekend.

Het onbekende bedrijf gaat een obligatie van 10 miljoen uitzetten tegen een rente van 8 procent. Vier andere MKB-bedrijven hebben al belangstelling getoond om ook obligaties uit te geven aan de Amsterdamse beurs.

Rijke particulieren

Nederlof legt uit dat Keijser vooral rijke particulieren wil koppelen aan bedrijven en dat de obligaties bedoeld zijn als alternatief voor een lening bij de bank. Voor de leningen wordt nu een onderpand vereist, zoals een machine. Verder mogen bedrijven geen andere schuld hebben.

Om in aanmerking te komen voor een notering moet een ondernemer minimaal 2,5 miljoen euro lenen. Dit wel Nederlof op den duur verlagen naar 200.000 euro.

Volgens Nederlof is een aandelennotering vaak niet de moeite voor kleinere ondernemers. Bedrijven moeten dan veel uitleggen aan de aandeelhouders en de koers van een aandeel is veel beweeglijker.