We worden er continu op gewezen dat we in een crisis zitten, dat er bezuinigd moet worden en dat het echt niet goed gaat met onze economie. Maar wat houdt deze crisis nou precies in? Wat merk je er nou echt van en welk deel van de crisis wordt vooral veroorzaakt door het algemene doemdenken?

Door Emma Blanchard

Ik ben geen econoom en heb helaas geen tijd om bovenstaande met cijfers te staven, maar naar mijn mening bestaat de crisis in Nederland er vooral uit dat er geen economische groei is en dat het voor het eerst sinds jaren zelfs een beetje minder kan gaan. Is dit erg? Ja, voor iedereen is dit een bittere pil. We zijn immers gewend dat het alleen maar meer en meer wordt en dat is nu niet meer het geval. De verdubbelaar waar iedereen zo aan gewend is geraakt, is verdwenen.

Bepaalde verwachting

Voor mij als ondernemer is dit uiteraard ook niet leuk. Je hebt een bepaalde verwachting, maar er is opeens geen sprake meer van (exponentiele) groei, zoals vroeger wel het geval was. Forecasts moeten dus aangepast worden. Daarnaast moet mijn onderneming meer BTW gaan betalen en kost het meer inspanning om klanten binnen te halen. Het wordt dus een uitdagend jaar.

Nu kan ik somber in een hoekje gaan zitten en geen geld meer uitgeven, zoals veel mensen doen, maar door dit doemdenken gaat de economie pas echt naar de klote. Om de een of andere reden is het voor veel mensen onmogelijk om hetzelfde uit te blijven geven of iets minder. Het is echt een soort alles of niets aanpak. Dus óf ik spendeer me helemaal suf, waardoor de financiële crisis mede is ontstaan, óf ik geef helemaal niks meer uit.

Einde van de wereld

Is het niet heel natuurlijk om je aan te passen aan de omstandigheden en als je 5 procent minder ontvangt dat je dan ook 5 procent minder uitgeeft? Dit kan toch niet het eind van de wereld zijn? Bovendien hoef je er ook niet echt iets van te merken als je een beetje oplet. Stel dat het om 100 euro per maand gaat, dan betekent het dat je ongeveer 3 euro per dag minder kan uitgeven. Als je erop let dan zie je direct wat echt overbodige uitgaven zijn en hoef je er geen centje pijn van te hebben om deze te schrappen.

Ik wil echter benadrukken dat het bovenstaande niet opgaat voor de onderkant van de maatschappij. Deze mensen hadden het in de gouden tijd al zwaar en zij krijgen het nu alleen nog maar moeilijker. Maar voor mij, met een iets minder dan modaal inkomen, zie ik, ondanks de crisis, geen enkel vuiltje aan de lucht. Ik kan nog altijd genieten van alle welvaart in één van de rijkste landen ter wereld.

Emma Blanchard is oprichter en mede aandeelhouder van Crusj, een bedrijf dat reizen voor singles organiseert, en Happzy, de zoekmachine voor restaurants in 165 Europese steden.