In mijn vorige blog had ik het over het opzetten en runnen van nichewebsites en hoe verslavend dat is. In het verlengde daarvan schrijf ik in deze column een andere zwakte van mij af: Fiverr.

Door André Gussekloo

Op deze marktplaats vind je voor $5 iemand die kleine digitale karweitjes voor je klaart. En geloof me, iedereen heeft wel zo’n klus liggen. Ook jij.

Het afgelopen jaar heb ik welgeteld 91 dingetjes op Fiverr besteld. Dat varieert van omslagen voor e-books tot logo’s, voice-overs en Facebook-fans. Huh? Wat? Facebook-fans? Ja, inderdaad, ook dié kun je via Fiverr bestellen. Voor vijf groene flappen krijg je er 50 fotootjes bij in de fanbox die in je zijbalk staat. Zo lijkt het net of die gloednieuwe website van jou al razend populair is.

Halfuur taalles

Het kan nog veel gekker. Ontvang een halfuur taalles via Skype van een schone Argentijnse, laat iemand ‘Happy Birthday’ zingen in een hotdog-kostuum, laat je toekomst voorspellen of je dromen uitleggen. Ook voor de kijkers-niet-kopers is Fiverr een pareltje.

In de haast om op het succes van deze Amerikaanse site mee te liften, zijn er minstens vier Nederlandse alternatieven uit de grond gestampt. Het aanbod is betreurend en de makers hebben voor freelancers de optie ingebouwd om een veelvoud van € 5 voor hun diensten te vragen. Uiteindelijk ben je soms goedkoper uit om via de reguliere marktplaatsen een Nederlandse freelancer te zoeken. Want dat is natuurlijk het idee van de Fiverr-opdrachtgever: zo goedkoop mogelijk een klus laten klaren.

Voordelig

Maar hoe kan het deze klusjes zo voordelig zijn? Te oordelen naar de vlaggetjes bij elke advertentie, zitten veel van deze freelancers in computergekke lagelonenlanden als India en de Filippijnen. Daar is $5 een half dagloon en koop je er vijf maaltijden van. Ook zijn er karweitjes die alleen snel of makkelijk met dure software gedaan kunnen worden. Daar staan dan vaak weer andere vlaggen bij.

Als freelancer kan ik nu steen en been gaan klagen over marktvervuiling en de twijfelachtige kwaliteit van de Fiverr-diensten. Maar nee, in plaats van problemen zie ik kansen. Wat zou ik zelf voor omgerekend € 3,77 kunnen aanbieden? Wat kost mij weinig tijd en moeite, maar doet anderen een groot plezier? Ik ben er nog niet over uit, maar misschien schiet jou nu al iets te binnen. De grote bezoekersstroom kan voor leuke bijverdiensten zorgen.

Gobalisering

Als wereldburger vind ik Fiverr een prachtig voorbeeld van globalisering. Mensen die voorheen van een baas en een hongerloontje afhankelijk waren, nemen nu het heft in eigen handen en worden er rijkelijk voor beloond. Het was een kwestie van tijd voordat dit zou gebeuren.

En voor wie niet langer in een grauw kantoor wil werken, is Fiverr een enorme inspiratiebron. Als jij ook graag vanuit de spreekwoordelijke hangmat op een tropisch strand werkt, geeft het aanbod op deze site een goed voorbeeld van de diensten die je online aan kunt bieden.

André Gussekloo is freelance internetmarketeer en werkt vanuit Gran Canaria. Hij heeft een boek geschreven voor wie vanuit het buitenland wil freelancen of ondernemen.