AMSTERDAM - Binnen- en buitenlandse participatiemaatschappijen (private equity) hebben in 2011 flink meer geld in Nederlandse bedrijven geïnvesteerd dan een jaar eerder.

De investeringen stegen met 45 procent tot 2,9 miljard euro. Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) vrijdag bekend.

Het geld werd in 315 bedrijven geïnvesteerd. Nederlandse participatiemaatschappijen namen daarvan 1,8 miljard euro voor hun rekening in 286 bedrijven. In 85 procent van de gevallen ging het om een investering van minder dan 5 miljoen euro, aldus de NVP in het jaarlijkse marktonderzoek.

''De cijfers laten een positief beeld zien in een lastig economisch klimaat. Daar waar de weg naar vreemd vermogen voor ondernemers moeilijker lijkt, blijken participatiemaatschappijen in toenemende mate bereid om te investeren in Nederlandse bedrijven'', zei NVP-voorzitter Philip Houben in een toelichting.

Starters

De investeringen door Nederlandse participatiemaatschappijen in startende bedrijven gingen in 2011 naar 189 miljoen euro in 188 starters. Een jaar eerder was dat 165 miljoen euro in 190 startende bedrijven. De gemiddelde investering door een participatiemaatschappij in een beginnend bedrijf bedroeg 1 miljoen euro, aldus de NVP.

Nederlandse participatiemaatschappijen haalden vorig jaar 2,2 miljard euro aan nieuwe fondsen op. Dat is een stijging van 900 miljoen euro.

Eind 2011 hadden Nederlandse participatiemaatschappijen een bedrag van ongeveer 25 miljard euro onder beheer. Dit vermogen was geïnvesteerd in circa 1407 bedrijven.

Aandeel

Participatiemaatschappijen nemen een bedrijf geheel of gedeeltelijk over met de bedoeling om dit aandeel na enige tijd (en vaak met de nodige herstructureringen) met winst te verkopen. Voor startende bedrijven kan dit een manier zijn om aan groeikapitaal te komen. 

Door het krimpende aanbod van bankfinanciering lijkt private equity, of "durfkapitaal", ook in het midden- en kleinbedrijf bezig met een opmars.