AMSTERDAM - PARIJS - De werkloosheid in Frankrijk is voor de elfde maand op rij gestegen. Het aantal Franse werkzoekenden steeg in maart met 0,6 procent, tot 2,88 miljoen. In het laatste kwartaal was de werkloosheid al tot 9,8 procent gegroeid.

Dat maakte het ministerie van arbeid vrijdag bekend. François Hollande, op 6 mei de socialistische uitdager van president Nicolas Sarkozy, greep dat slechte nieuws onmiddellijk aan als munitie voor zijn verkiezingscampagne.

Het scheppen van banen is 'het hoofdthema', van de presidentsverkiezingen, zei Hollande voor de microfoon van de Franse radiozender RTL. "Ik zal niet het voorbeeld van de zittende president volgen en zeggen dat ik de werkloosheid tot vijf procent zal terugbrengen, en dan mijn ambtstermijn beëindigen met een werkloosheid van tien procent, zoals nu", sneerde Hollande naar Sarkozy.

Herstel

De presidentskandidaat van de Parti Socialiste zei de economische groei in zijn land te willen stimuleren door steun aan het midden- en kleinbedrijf. Ook wil hij Franse spaarders zover krijgen hun flinke spaartegoeden te investeren in het bedrijfsleven.

Hollande maakt volgens de peilingen op 6 mei een grote kans de herverkiezing te beletten van Nicolas Sarkozy. Het zou voor het eerst in dertig jaar zijn dat een zittend president de presidentsverkiezingen verliest. Sarkozy wijt de aanhoudend hoge werkloosheid in Frankrijk aan de schuldencrisis die de eurozone in zijn greep houdt.

Premier François Fillon schoot zijn president vrijdag te hulp. De werkloosheid in Frankrijk is volgens Fillon 'aanzienlijk lager dan die in andere Europese landen'. Maar herstel van de arbeidsmarkt verwacht de premier niet eerder dan de tweede helft van 2012.