TILBURG - Enkele dagen voor de invoering van de nieuwe regels voor coffeeshops in het zuiden van Nederland blijft nog veel onzekerheid bestaan. De shops moeten een besloten club worden en buitenlanders buiten de deur houden, maar hoe dat precies moet is onduidelijk.

Er volgt nog een vervolgprocedure en de vraag is wat Den Haag wil nu de conservatieve coalitie van CDA, VVD en PVV niet meer bestaat.

Hoe moet een ledenlijst er precies uitzien? Blijven er vanaf dinsdag genoeg klanten over om het personeel aan het werk te houden. Waar gaan politie en gemeente precies op controleren? Moeten de gevraagde uittreksels uit het bevolkingsregister bewaard of gekopieerd worden?

Registratie

Het zijn maar enkele prangende vragen waar bijvoorbeeld The Grass Company mee zit. De onderneming met 4 coffeeshops in Tilburg en Den Bosch is vrijdag na de uitspraak begonnen met registreren van klanten. De ledenlijst komt op een laptop. Met investeringen in een duur digitaal registratiesysteem zoals Maastrichtse coffeeshops hebben, wacht het bedrijf vanwege de onzekerheid nog even, aldus een woordvoerder.

Uittreksels worden streng bewaakt opgeslagen in een kluis, legt hij uit. Vragen krijgen ze bij The Grass Company tot dusver vooral van buitenlandse bezoekers. De woordvoerder vreest vanaf dinsdag aan veel bezoekers nee te moeten verkopen omdat ze niet aan een uittreksel hebben gedacht.

Kaartenbak

Bredase coffeeshops kiezen voor een kaartenbak. Rick Brand van de Actieve Bredase Coffeeshops zegt dat al honderden mensen zich (voorlopig) hebben ingeschreven. Maar zelf weigert hij om controleurs in de kaartenbak te laten kijken, kondigt hij aan. Ook uittreksels gaat hij niet kopiëren of bewaren. Brand vreest in beide gevallen voor problemen met de privacy van zijn klanten.

Coffeeshops in Eindhoven maken een scan van het uittreksel en slaan dat op in een computer maar ze vragen zich ook af of dat wel mag, legt bestuurslid Lisa Lankes van de negen Verenigde Coffeeshops Eindhoven (VCE) uit. Haar coffeeshop Pink heeft na drie dagen inschrijven nog maar 33 leden. "Het is allemaal zo onzeker'', jammert ze.