DEN HAAG - De producten van de Nederlandse industrie waren in maart 3,8 procent duurder dan een jaar eerder. De prijzen op de buitenlandse markt stegen met 4,1 procent.

Op de binnenlandse markt waren de prijzen 3,4 procent hoger. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

In februari namen de afzetprijzen in de industrie nog toe met 4,7 procent. De prijsstijging is het laatste halfjaar geleidelijk kleiner geworden.

Olie

In bijna alle takken van de industrie rekenden de fabrikanten hogere prijzen dan in maart 2011. De grootste stijging deed zich voor in de aardolieverwerkende industrie. Daar waren de prijzen in maart 15 procent hoger dan een jaar eerder. De toename was wel wat kleiner dan in voorgaande maanden. In de basismetaalindustrie waren de prijzen in maart 2,6 procent lager dan een jaar eerder.

De prijsontwikkeling in de industrie is vooral toe te schrijven aan de duurdere aardolie. Een vat North Sea Brent kostte in maart gemiddeld 94 euro. Zo hoog is de prijs in decennia niet geweest, aldus het CBS.