ROTTERDAM - Woningcorporatie Vestia bereidt een omvangrijk verkoopprogramma voor. Onder meer de Rotterdamse PvdA-wethouder Hamit Karakus (woningbouw) is hiervoor in gesprek met verschillende partijen om de bouwplannen van de corporatie of delen daarvan over te nemen.

Dat zegt een woordvoerder van de gemeente vrijdag in reactie op de brief donderdag van minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer.

In de brief staat wat de woningcorporatie onder meer gaat doen om financieel weer gezond te worden. Vestia was bijna ten onder gegaan omdat de corporatie voor miljarden euro's aan derivaten bezit.

Deze financiële producten verzekeren tegen een toekomstige rentestijging op leningen. De rente is de afgelopen tijd echter gedaald en daarom moet Vestia geld bijstorten. De corporatie heeft 1,5 miljard euro in onderpand moeten geven aan banken wegens de financiële problemen.

Geen goedkeuring

Spies meldt in de brief, op basis van een evaluatie door het Centraal Fonds Volkshuisveting (CFV), ook dat het onlangs opgezette herstelplan van Vestia geen goedkeuring verdient. Het plan biedt wel "aanknopingspunten".

De corporatie moet de komende tien jaar 15.000 woningen verkopen. Het CFV wil dat Vestia de verhoging van de huren en de verlaging van kosten zo snel mogelijk invoert. Volgens Vestia hoeft daarbij niet te worden bezuinigd op onderhouds- en verbeterprogramma’s.