MADRID - De toch al hoge werkloosheid in Spanje is in het eerste kwartaal van dit jaar verder opgelopen. Dat bleek vrijdag uit cijfers van het Spaanse statistiekbureau.

De werkloosheid liep eind maart op tot 24,4 procent van de beroepsbevolking. Dat is het hoogste niveau sinds vergelijkbare metingen begonnen in 1996.

Aan het einde van het voorgaande kwartaal zat 22,9 procent van de Spaanse beroepsbevolking zonder betaalde baan.

Werkloosheid

De werkloosheid in Spanje ligt veel hoger dan in bijna alle andere eurolanden. Alleen de dramatische situatie van de Griekse arbeidsmarkt komt in de buurt. Daar bedroeg de werkloosheid eind vorig jaar 21 procent.

''Spanje zit in een enorme crisis'', zei minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Garcia-Margallo op de Spaanse radio. ''Deze cijfers zijn verschrikkelijk voor iedereen, ook voor de regering.''

De regering

De Spaanse regering is niet optimistisch over het herstel van de slechte Spaanse arbeidsmarkt. Pas in 2014 zal de werkgelegenheid weer groeien, voorspelde minister Luis de Guindos (Economische Zaken). De Spaanse economie vertoont volgend jaar een groei van 0,2 procent. De banengroei zal echter een jaar langer op zich laten wachten. 

De Spaanse regering mikt op begrotingsevenwicht in 2016, gaf De Guindos verder aan. In 2015 moet het gat op de begroting zijn teruggebracht tot 1,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Verkopen

Vrijdag werd ook bekend dat de verkopen van Spaanse winkeliers in maart verder zijn gedaald. De detailhandelaren zien hun omzetten al bijna 2 jaar lang elke maand achteruitgaan.

Eerder in de week bleek al dat de Spaanse economie in het eerste kwartaal voor het tweede achtereenvolgende kwartaal is gekrompen.

Standard & Poor's

De economische problemen waren donderdag reden voor kredietbeoordelaar Standard & Poor's om de kredietwaardigheid van het Zuid-Europese land met twee stappen te verlagen.

Het ratingbureau vreest dat de Spaanse overheid meer schulden moet maken om banken te ondersteunen. Verder verwacht het dat de Spaanse begrotingsproblemen zullen toenemen, omdat de economie blijft krimpen.