AMSTERDAM – Wederbank is een app die wederdiensten tussen personen bijhoudt. Hiermee speelt de Nederlandse startup in op de economische crisis en een sociaal probleem: iemand doet altijd iets voor iemand, maar krijgt er nooit wat voor terug.

NUzakelijk is donderdag aanwezig bij de zevende editie van The Next Web Conference 2012 in Amsterdam, een bijeenkomst voor beginnende techbedrijven.

Wederbank, die met de slogan 'quid pro quo' niets te wensen overlaat, is opgericht door Floris de Langen. Met de app wil De Langen meer halen uit wederdiensten. Het idee: mensen moeten kunnen terugvallen op wat al eeuwen geleden gedaan werd om geld te besparen en elkaars schulden af te lossen: een wederdienst leveren.

Crisis

“Het hele fundament van Wederbank komt voort uit de recessie”, vertelt De Langen. Daarom keek de oprichter naar wat mensen vroeger deden toen er nog geen banken bestonden: ruilhandel. “Met Wederbank kan je je portemonnee dicht houden en toch hetzelfde voor elkaar krijgen.”

Toch is de startup niet van plan zich alleen te positioneren als een idealistisch initiatief. Zoals het elke startup betaamt, moet er geld verdiend worden.

Business to business

Een van de beoogde verdienmodellen is het toevoegen van gepersonaliseerde aanbiedingen. Wanneer de app doorheeft dat de gebruiker iemand vaak bedankt met een etentje, dan zal de app kortingen voor restaurants in de buurt tonen.

De Langen voorziet ook een speciale business to business-app van Wederbank. Bedrijven kunnen elkaar dan helpen wanneer de één een website ontwerpt en de ander het logo. Bedrijven die zich bij Wederbank aanmelden, zullen dan betalen voor de dienst.

Concurrentie

De Langen heeft nog geen concurrenten op de markt gevonden.“Wij zijn uniek omdat we de waarde van een wederdienst aan de gebruikers overlaten. Wij denken niet in geld, anders zouden we een echte bank zijn.”

Niet delen

Voor consumenten moet de dienst gratis blijven, zij moeten zich volledig kunnen richten op het managen van hun wederdiensten. In tegenstelling tot veel beginnende internetdiensten voegt Wederbank geen sociale 'deeloptie' in zijn app toe. De Langen: “Je gaat niet delen dat je iets van iemand verschuldigd bent, of dat je nog iets voor iemand moet doen. Dat is dus overbodig.”