AMSTERDAM - De Amsterdamse RAI, een van de grootste congreslocaties van Europa, mag de komende decennia op de huidige plek blijven zitten. De gemeente heeft dat toegezegd, zo bevestigt een woordvoerder van het congrescentrum donderdag.

Bij het aantreden van een nieuwe wethouder ruimtelijke ordening werd de locatie van de RAI regelmatig ter discussie gesteld.

De gemeente wilde een einde aan deze onzekerheid en stelde in overleg met het congrescentrum (vorig jaar 1,6 miljoen bezoekers) een toekomstvisie op. Die werd vier weken geleden goedgekeurd door het Stadsdeel Zuid, zo wordt nu bekend.

"Een van de belangrijke succesfactoren is de stad Amsterdam", licht de zegsman toe. Het 'borgen' van de RAI op de huidige locatie is volgens hem te zien als een onderdeel van de ontwikkeling van de Zuidas.

Nieuwe gebouwen

Met de nieuwe gemeentelijke toezeggingen in het achterhoofd investeert de RAI de komende jaren voor 37 miljoen euro in gebouwen en een nieuwe parkeergarage. Dat worden geen nieuwe hallen maar ruimtes die voor meerdere functies inzetbaar zijn.

Het congrescentrum boekte vorig jaar met in totaal 595 evenementen een omzet van 134 miljoen euro, en hield hier 3,4 miljoen euro aan nettowinst aan over.

Topman Hans Bakker noemt zijn bedrijf in een toelichting op het jaarverslag 'crisisbestendig'. RAI verwacht dat de omzet en nettowinst in 2012 hoger zullen uitkomen dan in het afgelopen jaar.