BRUSSEL - Het economisch vertrouwen in de landen van de eurozone is in april onverwacht sterk gedaald. Dat bleek donderdag uit cijfers van de Europese Commissie.

De index waarmee de commissie het vertrouwen in de eurolanden meet, daalde in april van 94,5 naar 92,8. Economen hadden een veel kleinere daling, tot 94,2 voorzien.

Na een kleine verbetering in de eerste 3 maanden van het jaar viel het vertrouwen deze maand terug tot het niveau van december.

Somberheid

Vooral onder producenten in de industrie en de dienstensector nam de somberheid toe. Het oordeel over het ondernemingsklimaat in de eurolanden verslechterde verder, door toegenomen pessimisme over onder meer de exportorders en de productieverwachtingen.

Vertrouwen

In de hele Europese Unie bleef het vertrouwen gemiddeld op hetzelfde peil als in maart. Dit kwam vooral door een sterke opleving in Groot-Brittannië, waar het vertrouwen klom tot het hoogste niveau sinds juli vorig jaar.

In Nederland verbeterde het oordeel over de economie ook. Het vertrouwen ligt hier echter nog altijd onder het gemiddelde van de eurozone.